Page 32 - Épületgépész 2020 december
P. 32
SZAKma
Baromfi-feldolgozó üzem légtechnikai
rendszerének vizsgálata
Az élelmiszer-ipari létesítmények mellett a behozott baromfihús mennyi- például az alábbi megállapításokat tar-
felelőssége hatalmas. Azon túl, hogy sége is egyenletesen növekszik, a ba- talmazzák.
saját dolgozóik számára magas szin - romfi-feldolgozó üzemek fejlesztését, Komplex feldolgozóüzemek esetén, ahol
ten biztosítaniuk kell a megfelelő bővítését, építését prognosztizálhatjuk a feldolgozandó alapanyagot a kész-
munka-, biztonsági és higiéniás a bővülő piaci kereslet kiszolgálása ér- termék fázisig, valamint lecsomagolásig
feltételeket, az előállított termék, az dekében. dolgozzák föl, a gyártási folyamatot te-
előállítási folyamat, a raktározás és A húsfeldolgozó üzemek légtechnikai kintve négy, egymástól eltérő igényekkel
szállítás megfelelő minőségéről és rendszerei tervezési szempontból nagy rendelkező övezetet különböztethetünk
higiéniájáról is gondoskodni szük- kihívást jelentenek. A rendszerek kiala- meg:
séges. A fenti követelmények ter- kításával kapcsolatban több rendeleti 1.szennyes övezet (élőállat-fogadó, pi-
mészetesnek hatnak, amikor az elvárá- előírásnak szükséges megfelelni. A gyár- hentető, függesztő, kábító, vágó, vé-
sainkat fogalmazzuk meg egy tóegységeknek és azok alrendszereinek reztető, forrázó, kopasztó, fejtépő, láb-
élelmiszer-ipari gyártó felé, de feltétel elsősorban a 852/2004/EK, valamint a vágó munkaállások),
nélküli megvalósításuk szakmailag 853/2004/EK rendelet előírásainak kell 2.átmeneti övezet (zsigerelő, testmosó
nehéz és költséges feladat, amit a megfelelniük. A rendeletek a húskészít- munkaállások),
technológiai és épületgépészeti rend- mények gyártására vonatkozó megfelelő 3.hűtő övezet (előhűtő terület),
szereknek kell biztosítaniuk. higiéniai gyakorlatot írják elő. A gyártótér 4.tiszta övezet (daraboló, csomagoló
légtechnikai rendszerére vonatkozóan munkaterület).
A húsfeldolgozó üzemek
légtechnikai rendszereinek Részlet az Útmutató a húskészítmények gyártása jó higiéniai gyakor -
tervezési szempontjai latához című kiadványból, amely az Agrárminisz térium a 852/2004/EK-
és 853/2004/EK rendeletének előírásait foglalja össze [2]
Hazánkban sertéshús és baromfihús
előállítása történik a legnagyobb vo- 4.1.5. Megfelelő és elégséges természetes vagy mechanikus szellőzésről kell gondos-
kodni. El kell kerülni, hogy a mechanikusan továbbított, szennyezett levegőt szállító lég-
lumenben. A belföldön feldolgozott
áram a tiszta levegővel ellátott részre kerüljön. A szellőzőrendszert úgy kell kialakítani,
baromfihús jelentős részét Magyar-
hogy a szűrőket és más, időnként tisztítást és cserét igénylő részeket könnyen el lehessen
országon állítják elő. A KSH adatai
érni. Megfelelő szellőztetésről kell gondoskodni, hogy páralecsapódás ne képződjön.
alapján 2018-ban 531,7 ezer tonna A szellőzőnyílásokat szúnyoghálóval kell ellátni az állati kártevők elleni védelem céljából.
baromfihúst termeltünk hazánkban. A hálók legyenek könnyen eltávolíthatók, ha tisztítani kell azokat. A hálók (rácsok) korró-
2006-óta az előállított baromfihús ziónak ellenálló anyagból készüljenek. Nem megengedett a nedves vagy szennyezett te-
mennyisége kisebb megingásokkal rületek felőli légáramlás a száraz vagy tiszta területek felé. Meg kell akadályozni, hogy
folyamatosan növekszik, ami a ter- erre a területre a légáram port, szennyeződést vigyen be. A levegő áramlása ne okozzon
melési kapacitás folyamatos bővítését huzatot. A légszűrő és szellőzőrendszer minden része legyen hozzáférhető tisztításkor.
A szellőzőrendszerek beszívó és kivezető csonkjait el kell látni állati kártevők elleni vé-
tette szükségessé [1].
delmet biztosító eszközökkel. Nagy kockázatú térbe szűrt levegőt kell áramoltatni.
Mivel a hazai termelés növekedése
A fenti övezeti kiosztás és feladatkörök
minden komplex baromfi-feldolgozó
üzemben megtalálhatók. Azonban a
feldolgozandó alapanyag (főleg a vízi
szárnyasok feldolgozása esetén ta-
pasztalható eltérés) és a technológia
gépesítési fokának függvényében az
egyes feldolgozóüzemek eltérhetnek
egymástól.
Az agrár-szakirodalom szerint a zsi-
gerelés művelete már a tiszta öve-
zethez tartozik. Ennél a pontnál azon-
ban eltérünk a szakirodalom által
használt terminológiától, mivel az nem
tekinti át a darabolás, a csomagolás
és a tárolás folyamatát. E területekre
1. ábra – Baromfihús-termelés és -import Magyarországon [1] vonatkozó előírások, a tartani kívánt
32 Épületgépész IX. évfolyam – 2020. december