Page 32 - Épületgépész 2020 december
P. 32

SZAKma



            Baromfi-feldolgozó üzem légtechnikai

            rendszerének vizsgálata



            Az  élelmiszer-ipari  létesítmények  mellett a behozott baromfihús mennyi-  például az alábbi megállapításokat tar-
            felelőssége hatalmas. Azon túl, hogy  sége is egyenletesen növekszik, a ba-  talmazzák.
            saját dolgozóik számára magas szin -  romfi-feldolgozó üzemek fejlesztését,  Komplex feldolgozóüzemek esetén, ahol
            ten  biztosítaniuk  kell  a  megfelelő  bővítését, építését prognosztizálhatjuk  a feldolgozandó alapanyagot a kész-
            munka-,  biztonsági  és  higiéniás  a bővülő piaci kereslet kiszolgálása ér-  termék fázisig, valamint lecsomagolásig
            feltételeket, az előállított termék, az  dekében.                   dolgozzák föl, a gyártási folyamatot te-
            előállítási folyamat, a raktározás és  A  húsfeldolgozó  üzemek  légtechnikai  kintve négy, egymástól eltérő igényekkel
            szállítás  megfelelő  minőségéről  és  rendszerei tervezési szempontból nagy  rendelkező övezetet különböztethetünk
            higiéniájáról  is  gondoskodni  szük-  kihívást jelentenek. A rendszerek kiala-  meg:
            séges.  A  fenti  követelmények  ter-  kításával  kapcsolatban  több  rendeleti  1.szennyes övezet (élőállat-fogadó, pi-
            mészetesnek hatnak, amikor az elvárá-  előírásnak szükséges megfelelni. A gyár-  hentető,  függesztő,  kábító,  vágó,  vé-
            sainkat  fogalmazzuk  meg  egy    tóegységeknek és azok alrendszereinek  reztető, forrázó, kopasztó, fejtépő, láb-
            élelmiszer-ipari gyártó felé, de feltétel  elsősorban a 852/2004/EK, valamint a  vágó munkaállások),
            nélküli  megvalósításuk  szakmailag  853/2004/EK rendelet előírásainak kell  2.átmeneti övezet (zsigerelő, testmosó
            nehéz  és  költséges  feladat,  amit  a  megfelelniük. A rendeletek a húskészít-  munkaállások),
            technológiai és épületgépészeti rend-  mények gyártására vonatkozó megfelelő  3.hűtő övezet (előhűtő terület),
            szereknek kell biztosítaniuk.     higiéniai gyakorlatot írják elő. A gyártótér  4.tiszta  övezet  (daraboló,  csomagoló
                                              légtechnikai  rendszerére  vonatkozóan  munkaterület).
            A húsfeldolgozó üzemek
            légtechnikai rendszereinek        Részlet az Útmutató a húskészítmények gyártása jó higiéniai gyakor -
            tervezési szempontjai             latához című kiadványból, amely az Agrárminisz térium a 852/2004/EK-
                                              és 853/2004/EK rendeletének előírásait foglalja össze [2]
            Hazánkban sertéshús és baromfihús
            előállítása történik a legnagyobb vo-  4.1.5. Megfelelő és elégséges természetes vagy mechanikus szellőzésről kell gondos-
                                              kodni. El kell kerülni, hogy a mechanikusan továbbított, szennyezett levegőt szállító lég-
            lumenben.  A  belföldön  feldolgozott
                                              áram a tiszta levegővel ellátott részre kerüljön. A szellőzőrendszert úgy kell kialakítani,
            baromfihús jelentős részét Magyar-
                                              hogy a szűrőket és más, időnként tisztítást és cserét igénylő részeket könnyen el lehessen
            országon  állítják  elő.  A  KSH  adatai
                                              érni. Megfelelő szellőztetésről kell gondoskodni, hogy páralecsapódás ne képződjön.
            alapján  2018-ban  531,7  ezer  tonna  A szellőzőnyílásokat szúnyoghálóval kell ellátni az állati kártevők elleni védelem céljából.
            baromfihúst termeltünk hazánkban.  A hálók legyenek könnyen eltávolíthatók, ha tisztítani kell azokat. A hálók (rácsok) korró-
            2006-óta  az  előállított  baromfihús  ziónak ellenálló anyagból készüljenek. Nem megengedett a nedves vagy szennyezett te-
            mennyisége  kisebb  megingásokkal  rületek felőli légáramlás a száraz vagy tiszta területek felé. Meg kell akadályozni, hogy
            folyamatosan  növekszik,  ami  a  ter-  erre a területre a légáram port, szennyeződést vigyen be. A levegő áramlása ne okozzon
            melési kapacitás folyamatos bővítését  huzatot. A légszűrő és szellőzőrendszer minden része legyen hozzáférhető tisztításkor.
                                              A szellőzőrendszerek beszívó és kivezető csonkjait el kell látni állati kártevők elleni vé-
            tette szükségessé [1].
                                              delmet biztosító eszközökkel. Nagy kockázatú térbe szűrt levegőt kell áramoltatni.
            Mivel  a  hazai  termelés  növekedése
                                                                                A fenti övezeti kiosztás és feladatkörök
                                                                                minden  komplex  baromfi-feldolgozó
                                                                                üzemben megtalálhatók. Azonban a
                                                                                feldolgozandó alapanyag (főleg a vízi
                                                                                szárnyasok  feldolgozása  esetén  ta-
                                                                                pasztalható eltérés) és a technológia
                                                                                gépesítési fokának függvényében az
                                                                                egyes feldolgozóüzemek eltérhetnek
                                                                                egymástól.
                                                                                Az agrár-szakirodalom szerint a zsi-
                                                                                gerelés  művelete  már  a  tiszta  öve-
                                                                                zethez tartozik. Ennél a pontnál azon-
                                                                                ban  eltérünk  a  szakirodalom  által
                                                                                használt terminológiától, mivel az nem
                                                                                tekinti át a darabolás, a csomagolás
                                                                                és a tárolás folyamatát. E területekre
            1. ábra – Baromfihús-termelés és -import Magyarországon [1]         vonatkozó előírások, a tartani kívánt


            32                                                  Épületgépész IX. évfolyam – 2020. december
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37