Hirdetés


Hirdetés

Elhunyt Gyárfás Attila, a MÉGSZ ügyvezető elnöke PDF Nyomtatás E-mail

Súlyos veszteség érte szövetségünket és a szakmát: május 8-án Gyárfás Attila, szövetségünk ügyvezető elnöke életének 79. évében súlyos betegségben elhunyt.

Emlékét megőrizzük!

Magyar Épületgépészek Szövetsége elnöksége és munkatársai

Gyarfas Attila 2

Május 27-én a Gázipari Műszaki Szakbizottság tagjai, szakmai szervezetek vezetői, valamint a MÉGSZ vezetőségi tagjai és munkatársai is részt vettek Gyárfás Attila búcsúztatásán Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Ezúton is köszönjük a hozzánk érkezett részvétnyilvánításokat!

Temetes 1

Temetes 2

Gyárfás Attila - 1942-2021

1942-ben született, 1950 óta élt Budapesten. Itt érettségizett gimnáziumban, majd szerzett híradástechnikai műszerész oklevelet. Csak ezután vették fel a Budapesti Műszaki Egyetemre, ahol 1967-ben végzett, mint okleveles villamosmérnök.

Villamosmérnöki karrierjében jelentős módosításnak bizonyult, amikor 1969-ben az egykori Április 4. Gépgyárba kerülve tüzeléstechnikai és légtechnikai berendezések automatikáinak fejlesztésével kezdett foglalkozni, ami szükségszerűvé tette a tüzeléstechnikai és a légtechnikai ismereteinek folyamatos bővítését. Az itt gyártott gáz- és olajtüzelésű hőlégfúvók (un. termogenerátorok) szinte egyeduralkodók lettek nem csak a mezőgazdaságban, hanem pl. az autószervizekben és az építőiparban is és nem csak Magyarországon, hanem a környező szocialista országokban is.

A közbenső lépcsőket megjárva 1977-től az Április 4. Gépipari Művek Örményesi Gépgyárának (itt folyt a hőlégfúvók gyártása) fejlesztési főmérnöke lett. Ezen belül irányítása alá tartozott a berendezések teljes hazai és külföldi szervizét ellátó Hungarotherm Szerviz is. 1985-től a művek Gépipari Kutató-fejlesztő Leányvállalatának vállalkozási főmérnöke.

A 80-as években mellékfoglalkozásban épületgépész tervezői jogosultsággal mezőgazdasági üzemek gázellátó rendszereit tervezte.
1988-tól távfűtő hálózatokban alkalmazott elzáró szerelvényeket gyártó, magyar-német vegyesvállalat (50% FŐTÁV-tulajdon) ügyvezető igazgatója, majd 1992-től a Remeha-kazánokat forgalmazó, Marketbau-Remeha Kft. kereskedelmi igazgatója volt. Itt ismerkedett meg közelebbről a melegvizes fűtési rendszerekkel és főleg a kondenzációs kazánok működési sajátosságaival. 1998-tól, a Spiroterm Kft. ügyvezetőjeként a hollandiai Spirotech cég levegő- és iszapleválasztóinak a hazai elterjesztésével foglalkozott. 2001-ben saját céget alapított, ahol folytatta a Spirotech-leválasztók forgalmazását, de emellett mérnöki tanácsadást és szakértést is végzett.
2008-tól az MMK-nál bejegyzett gáz- olajmérnöki szakértő.

2005 végén kérte fel a MÉGSZ elnöksége, hogy vállalja el a szövetség szakmai képviseletét a Gázipari Műszaki Szakbizottságban, ahol aktívan részt vett a GMBSZ kidolgozásában. 2006 óta folyamatosan a bizottság hivatalosan kinevezett tagja volt. Nagy aktivitással és hatékonyan közvetítette a gázfogyasztó rendszerek tervezőinek és kivitelezőinek gyakorlati tapasztalatait a szabályzat, és más gázipari jogszabályok fejlesztésekor. Jelentős volt a GMBSZ népszerűsítésében, értelmezésében végzett folyamatos tevékenysége konferenciákon és szakmai előadásokon, a Magyar Installateur és később az Épületgépész szaklapokban megjelent cikkeiben. Utóbbinak 2017-től szerkesztő bizottsági tagja is volt.

2006-tól a MÉGSZ elnöki tanácsadója, 2013-tól ügyvezető elnöke lett. Ezen minőségekben rendszeresen ellátta a MÉGSZ szakmai képviseletét különféle szakmai fórumokon, szakbizottságokban. 2012 óta a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) alelnöke volt, a MÉGSZ képviseletében. 2013-ban Meszlényi Zoltán Díjjal ismerte el kiemelkedő minőségű munkáját a szövetség.

Tisztessége, segítőkészsége, igényessége és tudásvágya kiemelkedően értékes példa a számunkra.

Fájdalmas a búcsúzás.

Módosítás dátuma: 2021. szeptember 29. szerda, 09:57