Hirdetés


Hirdetés

Hírek
Július 7. - Horgászbajnokság épületgépészeknek 2018 PDF Nyomtatás E-mail

Felhívás a Magyar Épületgépészek Szövetsége
13. Országos Horgászversenyére

A Magyar Épületgépészek Szövetsége meghirdeti a tizenharmadik országos épületgépész horgászbajnokságát, a Comap Hungária Kft. támogatásával.

A verseny alkalmából elnyerésre kerül a „Magyar Épületgépészek Horgászbajnoka 2018” cím.

A versenyre várjuk a horgászsportot kedvelő épületgépész kollégákat és családtagjaikat.

Időpont:   2018. július 7. szombat, 8.00-15.00 óráig

Helyszín:  Székesfehérvár, Palotavárosi horgásztó
                 (Megközelítés: Bp. felől M7/7-es út - Székesfehérvár-Palotaváros
                   városrész felől - a nyugati oldalról)

Bővebb információ a tóról:
http://www.peca.hu/horgaszviz/palotavarositavak

Program:

8.00    Regisztráció, helyszíni eligazítás, versenyszabályok ismertetése
8.30    Horgászhelyek elfoglalása
9.00    Horgászverseny kezdete
13.00  Mérlegelés
13.30  Ebéd, eredményhirdetés

Szabályok:
Versenyzőnként egy bot, azon egy horog megengedett, úszós vagy fenekezős módszerrel.
A tavon a pontymatrac használata kötelező!!! Ezt minden versenyzőnek hoznia kell!
A kifogott halakat mérlegelés után vissza kell engedni.

A versenyen az 1-5. helyezetteket díjazzák.

Nevezési díj: 5.000.- Ft. A nevezési díj magában foglalja a horgászhely árát, illetve az ebédet is. Aki nem versenyez (vagyis kísérő) annak az ebéd külön fizetendő: 3.000 Ft/Fő.

Az ebédet idén is a helyszínen szabadtéri főzéssel oldjuk meg.
Kétféle menü választható: "A" menü: Halászlé; "B" menü: Pörkölt.
(Igényét kérjük írja be a jelentkezési lapon!)

Jelentkezési határidő: 2018. július 3., kedd

Figyelem! A versenyre jelentkezést írásban fogadunk el, csak a határidőig. A helyszínen új jelentkezést nem áll módunkban elfogadni.

Jelentkezni lehet: a kitöltött jelentkezési lap (csatolva) visszaküldésével a 72/532-250-es faxon vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen.

A jelentkezéssel egy időben kérjük a nevezési díjat és igény esetén a kísérő ebédjének árát befizetni, mert a regisztrációra csak az összeg beérkezése után kerül sor.

Jelentkezési lap letöltéséhez kattintson ide!

A Magyar Épületgépészek Szövetsége bankszámlaszáma:
11711096-20001357-00000000 (OTP), kérjük, a közlemény rovatba írja be: horgászbajnokság.
A befizetésről utólagosan számlát küldünk. A számlázás intézője: Kliegl Edit 30/866-7884.

A versenyről érdeklődni lehet:
Sőbér Lívia, projektszervező, 30/866-7885, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Várjuk szeretettel horgászbajnokságunkon!

A rendezvény támogatója:
alt

Módosítás dátuma: 2018. május 23. szerda, 16:31
 
Gázfelhasználás és az aktuális jogszabályváltozások PDF Nyomtatás E-mail

Április 25-én, Szekszárdon tartotta hagyományos szakmai napját az E.ON és a Gázközösség.
Ennek keretében, a Sokszínű épületgépészet – célszerű megoldások című blokkban hangzott el Gyárfás Attila (ügyvezető elnök, MÉGSZ) tájékoztató előadása a 2018. évben hatályba lépett, gázfelhasználó berendezéseket érintő jogszabályváltozásokról.

Lényeges változás, hogy a Gáztörvény hatályon kívül helyezte a műszaki-biztonsági felülvizsgálatok végzését szabályozó 19/2012. (VII.20.) NGM rendeletet. Ezzel megszűnt a gázszolgáltatói engedélyes ezzel kapcsolatos eddigi kötelezettsége. A felhasználói berendezés komplex felülvizsgálata helyett ezentúl 10 évente csak a csatlakozó vezeték és a fogyasztói vezeték tömörségét ellenőrzi. Minden egyéb üzemeltetést érintő szabályozás betartásáért a felhasználó felelős.
A módosított Gáztörvény értelmében a max. 4 m3/ó teljesítményű gázmérő felszerelése díjmentes, mint ahogyan díjmentes az ilyen fogyasztási helyeken a csatlakozó vezeték kiépítése is legfeljebb 250 m hosszan.

Az új Gáztörvény bevezette a tervköteles készülékcsere fogalmát. Ennek megfelelően az egyszerűsített készülékcsere feltételeinek nem megfelelő esetekben a tervet nem kell az engedélyessel előzetesen felülvizsgáltatni, viszont az elkészült szerelést a tervező köteles műszaki-biztonsági szempontból ellenőrizni.
Várható, hogy a remélhetőleg rövidesen megjelenő végrehajtási utasítás meghatározza ennek az eljárásnak a teljesítmény-határait.

A 30/20009. (XI.26.) NFG rendelet helyett új, 42/2017. (XII.11.) NGM rendelet lépett hatályba a gázszerelők és gázkészülék-javítók tevékenységének szabályozásáról. A feltételrendszer azonban nem változott a 2017-ben hatályos szabályozáshoz képest.

Elhangzott még, hogy 2018. szeptember 26-tól jelentősen szigorodik a gázüzemű fűtőkészülékekre és a vízmelegítőkre megengedett NOx kibocsátási határérték. Nevezetesen 56 mg/kWh, kivétel nélkül minden fűtőkészülékre és vízmelegítőre érvényesen, ami főleg a nyitott tűzterű készülékek esetében gyakorlatilag nem teljesíthető, de a zárt égésterűek közül is csak a legkorszerűbb konstrukciók helyezhetők üzembe a határnap után.

Az épületgépészeti blokkban tartotta meg előadását, Energiahatékonysági követelmények – a második szigorítási fok következményei címmel Versits Tamás, az MGVE elnöke.
Az előadás aktualitását a 813/2013/EUés a 813/2013/EU rendeletek, a helyiségfűtő berendezések és a kombinált fűtőberendezések, valamint a vízmelegítők és melegvíztermelő tartályok környezettudatos tervezésére vonatkozó, 2018. évben hatályba lépő követelményei adták.
Ezek közül a legfontosabb, hogy a szeptember 26. után üzembehelyezett gázüzemű tüzelőanyaggal működő helyiségfűtő kazánok és a vízmelegítők NOx kibocsátása nem haladhatja meg az 56 mg/kWh értéket, a folyékony tüzelőanyaggal üzemelő kazánok és a vízmelegítők kibocsátása pedig a 120 mg/kWh értéket, GCV-ben kifejezve, azaz égéshőre vonatkoztatva.
2018 szeptember 26-tól tovább szigorodnak a vízmelegítőkre előírt vízmelegítési hatásfok követelmények is.
Lényeges még, hogy továbbra is érvényes marad bizonyos B1 típusú kazánok energiahatékonysági követelmények alóli felmentése, ha azok nyílt gyűjtőkéményekre csatlakoznak.

Képes beszámolónk:

DSC05884

DSC05909

DSC05919

DSC05922

DSC05876

 
Épületgépész Tervezői Konferencia 2018-ban PDF Nyomtatás E-mail

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara 2018-ban már harmadik alkalommal rendezi meg az Épületgépészeti Tervezői Konferenciát.

A konferencia időpontja: 2018. szeptember 28. 9-19 óra

A konferencia helyszíne: Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont 3. előadóterem és előtér, 1097 Budapest Könyves Kálmán krt. 12-14.

A konferenciára várják a gyártó, forgalmazó és kivitelező vállalkozások jelentkezését.

Bővebb információk itt

 
A jövő épületeihez nyújt energetikai készlettárat a MEHI képzéssorozata PDF Nyomtatás E-mail

Minden épület egyedi, ezért nincsenek kőbe vésett megoldások. Helyette olyan készlettárat érdemes felsorakoztatni az új épületenergetikai előírások teljesítésére, mely az építész és gépész szakemberek kooperációján, együtt gondolkodásán keresztül vezet az optimális, energiahatékony épületekhez már a közeljövőben is. A Magyar Energiahatékonysági Intézet kibővített tematikájú országos képzéssorozatának első állomásán az épületenergetikai készlettár mellett még hasznos ismereteket kaptak a részvevők a lehetséges építésjogi és -etikai buktatókról és fogódzókról is.

Nagy érdeklődés mellett zajlott a budapesti nyitórendezvény április 24-én. Fontos és igen időszerű témakört boncolgat a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) országos, ötállomásos képzéssorozata. A rendezvény fókuszában azok a lépcsőzetesen változó épületenergetikai előírások és azok teljesíthetősége állnak, melyek 2020. december 31-től új épületek esetén a közel nulla energetikai szinttel zárulnak. A kiemelt cél pedig az, hogy a hazai építész és gépész szakemberek gyakorlati segítséget kapjanak a felkészülésben. A tapasztalat azt mutatja, hogy még nagy a bizonytalanság az épületek tervezéséért és kivitelezéséért felelős szakemberek között az energetikai előírások változásának alkalmazásában. Sőt, ez néha még a hatóságoknak is problémát okoz. Nagy szükség van tehát az elméleti tudnivalók gyakorlattá alakítására, melyre a MEHI szakmai partnerei már megvalósult, monitoring adatokkal is alátámasztott példákat tudnak bemutatni.

Az épületenergetika nagy tudású szakértői segítenek az európai szabályozás hazai környezetbe való illesztésére, prezentálnak alternatívákat, legyen szó épületburkolati elemekről vagy a kiszolgáló gépészeti rendszerekről. A színes tematika egyben arra is biztosíték, hogy pörgős, jól fókuszált előadások sora hangzik el, helyenként azért megtűzdelve konkrét műszaki számításokkal.

A MEHI minden olyan szakembernek és érintettnek ajánlja a rendezvényen való részvételt, akinek szívügye a minél jobb minőségű épületek megalkotása, vagy épp gyakorlati tippekre, ötletekre, javaslatokra van szüksége.

A képzéssorozatról bővebben:

A Magyar Energiahatékonysági Intézet országos képzéssorozata kibővített témakörrel folytatódik a tavalyi premier után. Az egynapos képzések során megbeszéljük a 7/2006. TNM rendelet előírásait, a költségoptimalizált és közel nulla energetikai szint elvárásait, és felállítunk energetikai alternatívákat is a tervezésre, kivitelezésre.

Ha Önnek kevés az ideje, de van egy napja, akkor egy átfogó tematikájú szakmai nap keretében hallgathatja és vitathatja meg a legújabb műszaki, építészeti előírásokat és trendeket.

A Magyar Építész Kamara tagjai 2 kreditpontot kaphatnak a részvételért. A Magyar Mérnöki Kamara ajánlott képzési státuszt biztosított.

A kivitelezők munkájának megkönnyítése érdekében foglalkozunk az építési törvény eddigi tapasztalataival, kitérve a tervezői-kivitelezői felelősség jogi szabályozására. Újdonság még, hogy a Könnyű Közmű Program gázkészülék-csere egyszerűsítése során változó szabályokat is nagyító alá tesszük.

Betekintünk megvalósult beruházások monitoring adataiba, gyakorlati példákat hozunk a korszerű és elengedhetetlen épületburkolati megoldások alkalmazására, és a fenntartható hűtési-fűtési és melegvíz rendszerek megtervezésére és kivitelezésére is.

A napot olyan kiváló előadók fémjelzik, mint Zöld András professzor, vagy oktató kollégája, Dr. Kerekes Attila, és Dr Jámbor Attila, az építési törvény nagytudású ismerője.

Az érdeklődőket még négy helyszínen és időpontban várjuk:

Diákoknak a részvétel ingyenes. Érdemes minél hamarabb jelentkezni, hiszen a részvételi díj korai jelentkezés (azaz rendezvény előtt 2 héttel bezárólag) esetén csak nettó 4000 forint.

Részletes programot, további információt a MEHI honlapon talál.

További információ, kapcsolat:
Szalai Gabriella, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ,
Tel: 20 956 2160

A Magyar Energiahatékonysági Intézetről:
A MEHI az energiahatékonysági kérdésekről hasonlóan gondolkodó szakemberek közössége. Szakmai célkitűzése, hogy úgy segítse elő Magyarország gazdasági fejlődését, hogy közben energiafogyasztását csökkenteni lehessen. A MEHI partnerei hazánk meghatározó energiahatékonysági vállalkozásai.

Módosítás dátuma: 2018. május 02. szerda, 13:37
 
Focus magazin kontra német kéményseprők PDF Nyomtatás E-mail

A német szövetségi kéményseprő központi kamara (ZIV) cáfolja a Focus Online magazinban megjelent március 13-ai cikket. Ebben azt állítják, hogy majdnem 65.000 gáz és olajfűtésű készülék hibásan működik, melyek halált is okozhatnak.

A cikk teljesen téves képet fest, mivel az észlelt hibák szinte kizárólag építési illetőleg szerelésre hibákra utaltak, melyeket ráadásul az üzemeltetővel történt egyeztetést követően rövid időn belül ki is javítottak. A hibákat a kéményseprők éves ellenőrzése és a berendezések jóváhagyása után a www.schornsteinfeger.de honlapon közzétették, amit azután a Focus hibásan és félrevezetően értelmezett. Természetesen használódnak el alkatrészek, öregednek a készülékek, de egy büntetést vagy kizárást csak a javítások elmulasztása esetén lehetne kiszabni.

Tűz- és működési biztonság

A kéményseprőipar a határértékek túllépését hibának értékeli, holott az önmagában nem biztonsági kockázat. A Szövetségi Emissziós Rendeletnek nincs köze az Energiahatékonysági Rendelethez (ENEG).

Az sajnos igaz, hogy Németországban a fűtések 70%-a elavult és ezáltal a hatásfokuk illetőleg az energiahatékonyságuk jóval elmarad a mai technológiák mögött , de ennek semmi köze nincsen a működési biztonsághoz.

A szénmonoxid-mérgezésekkel kapcsolatban is hibásak a Focus információi. A kéményseprő szakma minden évben ellenőrzi a füstgáz CO-tartalmát, a mért adatokat pedig publikálják a Schornsteinfeger (Kéményseprő) nevű szaklapban. Eszerint 191.000 gázkészüléknél állapítottak meg 500-1.000 ppm közötti szénmonoxid-tartalmat, melyekre sürgős karbantartási javaslatot tettek az üzemeltetők és kivitelezők felé. 137.000 készüléknél pedig 1.000 ppm felett volt a CO-érték, itt azonnali karbantartást rendeltek el.

Olajtüzelésű készüléknél 13.200 esetben több mint 1.300mg /kWh volt a mért CO-érték. Viszont ahhoz, hogy életveszély következhessen be a magas CO-érték mellet még más tényezők is kellenek, például a füstgázbeáramlás a lakótérbe. A Focus által közölt cikk a halálos veszélyről tehát nem felelt meg a realitásoknak.

A Focus-nak is elküldött helyesbítés:

Amennyiben az üzemeltetők a készülékeket szakszervizekkel rendszeresen karbantartatják és azokat a kéményseprővel ellenőriztetik, akkor a ZIV szerint magas működési és tűzvédelmi biztonság garantált.

Forrás: SI SHK szaklap / fordította: I. Csutor

 
További cikkeink...
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 8