Hirdetés


Hirdetés

Hírek
A Magyar Közlöny 144. számában megjelent, épületgépész szakmát érintő rendeletek PDF Nyomtatás E-mail

Megjelent a Kormány 260/2017. (IX. 11.) Korm. rendelete az energiával kapcsolatos termékek környezetbarát tervezési kötelezettségeinek előírásáról, valamint forgalomba hozatalának és megfelelőségértékelésének általános feltételeiről szóló 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet, 2018. január 1-től hatályos módosításáról.

A Korm. rendelet kiegészül a
8/B. A légfűtő eszközökre, a hűtőeszközökre, a magas hőmérsékletű technológiai hűtőkre és a ventilátoros konvektorokra vonatkozó forgalomba hozatali előírások c. fejezettel

10/B. § (1) 2018. január 1-jétől nem hozható forgalomba
a) olyan légfűtő eszköz, amely a 2016/2281/EU bizottsági rendeletben foglalt termékinformációs követelményekre, első ütemre meghatározott szezonális helyiségfűtési hatásfokra,
b) olyan hűtőeszköz, amely a  2016/2281/EU bizottsági rendeletben foglalt termékinformációs követelményekre, első ütemre meghatározott szezonális helyiséghűtési hatásfokra,
c) olyan magas hőmérsékletű technológiai hűtő, amely a  2016/2281/EU bizottsági rendeletben foglalt termékinformációs követelményekre, első ütemre meghatározott szezonális hűtési jóságfokra, valamint
d) olyan ventilátoros konvektor, amely a  2016/2281/EU bizottsági rendeletben foglalt termékinformációs követelményekre vonatkozó előírásoknak nem felel meg.
           (2) 2018. szeptember 26-tól nem hozható forgalomba
olyan légfűtő eszköz, hűtőeszköz, amely a  2016/2281 bizottsági rendeletben foglalt nitrogén-oxid-kibocsátásra vonatkozó előírásoknak nem felel meg.
         (3) 2021. január 1-jétől nem hozható forgalomba
a) olyan légfűtő eszköz, amely a  2016/2281/EU bizottsági rendeletben foglalt második ütemre meghatározott szezonális helyiségfűtési hatásfokra, második ütemre meghatározott nitrogén-oxid-kibocsátásra,
b) olyan hűtőeszköz, amely a  2016/2281/EU bizottsági rendeletben foglalt második ütemre meghatározott szezonális helyiséghűtési hatásfokra, valamint
c) olyan magas hőmérsékletű technológiai hűtő, amely a  2016/2281/EU bizottsági rendeletben foglalt második ütemre meghatározott szezonális hűtési jóságfokra vonatkozó előírásoknak nem felel meg.”

Megjelent a Kormány 263/2017. (IX. 11.) Korm. rendelete a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény végrehajtásáról szóló 99/2016. (V. 13.) Korm. rendelet. 2017. szeptember 26-tól hatályos módosításáról

A módosítás értelmében az  égéstermék-elvezető a rendelet (1)  bekezdés g)  pontjában meghatározott jogszabály szerinti műszaki vizsgálat nélkül történő üzemeltetése nem minősül életet és vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető szabálytalanságnak, ha az  ingatlan tulajdonosa a  szabálytalanság megállapításától – a  2.  § (1)  bekezdés szerinti esetben az  ingatlantulajdonos tudomásszerzésétől – számított harminc napon belül megrendeli az  égéstermék-elvezető műszaki vizsgálatát. A  kéményseprő-ipari tevékenységet ellátó erről, valamint az  ingatlanhasználónak az  égéstermék-elvezető műszaki vizsgálat elvégzéséig történő üzemeltetéséből eredő balesetekért való felelősségéről a helyszínen írásban tájékoztatja az ingatlan használóját.

A teljes rendeletek megtalálhatóak itt

Módosítás dátuma: 2017. szeptember 19. kedd, 10:24
 
Magyar Épületgépészek Napja 2017 – információk a programról PDF Nyomtatás E-mail

A MÉN Szervező Bizottsága a BME épületgépészeti tanszéki könyvtárában szeptember 9-én tartotta első sajtótájékoztatóját.

A bevezetőben, Kugler Géza a Szervező Bizottság elnöke arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a hagyományos rendezvény szervezését ebben az évben, a korábbi szervező Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség javaslatára, új, kibővített bizottság végzi.
A Rendező Bizottság (RB) tagjai: a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség, az MMK Épületgépészeti Tagozat, a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék és a Magyar Épületgépészek Szövetsége elnökei.
A Szervező Bizottság (SZB) tagjai a RB tagjai által kijelölt kollégák, nevezetesen dr. Magyar Zoltán, Gyurkovics Zoltán, Herczeg Levente és Gyárfás Attila, valamint Kugler Géza elnök. A lebonyolításban a SZB megbízására az IMS Kft. végzi.
Kugler Géza elmondta, hogy a MÉN 2017 honlapja a www.talalkozzunk.hu címen elérhető, ahova folyamatosan kerülnek föl az információk. Nagyrészük már most letölthető. Külön felhívta a figyelmet, hogy a honlapon keresztül máris lehet jelölni a bálon átadandó Év emberei kitüntetésekre, de itt olvasható a kitüntetés odaítélésének szabálya is.

Dr. Magyar Zoltán (MÉgKSz) tájékoztatójában kiemelte, hogy a 10 éve kétnaposra bővült rendezvény az eddigi, főleg budapesti jellege most már országossá szélesedett azzal, hogy a MÉGSZ is részt vesz a szervezésben. A rendezvényt továbbra is színesítik emellett a környező országokból érkező előadók és látogatók.

Gyurkovics Zoltán (MMK), mint a szakmai továbbképző program felelőse, sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az egyetemi osztott képzés bevezetése jelentősen megnehezítette az egyetemi közösségek kialakulását, a személyes kapcsolatok fenntartását. Individuálissá vált a képzés. Fontos célnak nevezte, hogy az országossá váló rendezvény a kivitelezők bevonásával együtt a szakma teljes egészét jelenítse meg. Ugyanakkora azt is fontosnak nevezte, hogy a „találkozzunk” hívó szót megtöltsük tartalommal is.

Gyárfás Attila (MÉGSZ) a kísérő rendezvények programját ismertette. Ezek közül kiemelkedik a dec. 1-én délelőttre szervezett, a napjaink égető munkaerőhiányának és a szakoktatás összefüggéseinek tárgyalása, a szakoktatás vállalkozói igények szerinti átszervezésére tett intézkedések és javaslatok ismertetése. Délután kerül sor a megújuló energia gazdaságos alkalmazási lehetőségeit taglaló előadásokra és egy harmadik blokkban, a VGF javaslatára és szervezésében a Paks 2 erőmű létesítésével kapcsolatos épületgépészeti feladatok ismertetésére. Golyán László (MÉGSZ elnök) hozzászólásában kiemelte, hogy a MÉGSZ bevonása végre jól tükrözheti az épületgépész szakma egységét, a közösen kialakítandó arculat emeli a MÉN rangját.

Dr. habil Kajtár László (BME) hangsúlyozta a programban 2007 óta szereplő Oktatás Napja, ami lehetőséget ad az egyetemi oktatói eredmények és a legjobb diplomatervek bemutatására, erősítette a rendezvény jelentőségét. A külön PhD szekció pedig az oktatási utánpótlás megteremtésének az alapja. Külön öröm a tanszék számára, hogy a BME a MÉN fő helyszíne.
Herczeg Levente ismertette az Oktatás Napja programját, benne a laborlátogatást, a tervezői pályázatokat, a PhD előadásokat (köztük külföldi előadók is lesznek), a tervezői szoftver előadást.

Végül Kugler Géza ismertette a rendezvényt lezáró bál programját, és felhívta a figyelmet a megvásárolható támogatói csomagokra, ezek információk már letölthetők a honlapról a www.talalkozzunk.hu oldalról.

2017. szeptember 12.

Gyárfás Attila, ügyvezető elnök
Magyar Épületgépészek Szövetsége

Módosítás dátuma: 2017. szeptember 18. hétfő, 13:34
 
Javaslat a fűtési költségosztók jogi szabályozásának módosítására PDF Nyomtatás E-mail

Az alábbi linken megnyitható a Hrabói Kelecsényi Tibor igazságügyi szakértő által összeállított módosított rendelettervezet és a módosítási javaslatok elvi indoklása.

Tájékoztatás a fűtési költségosztóról

 
November 14. Budapest - V. Megújuló Energia Szakmai Nap PDF Nyomtatás E-mail

LOGO 2017 Megujulo

ONLINE jelentkezés itt

Megállíthatatlanul gyorsul tovább a megújuló energiák technológiai fejlődése és piaci térnyerése. Rendezvényünkön a szakmai terület hazai kínálatát, legújabb technikáit fogják bemutatni a gyártó és márkaképviselő cégek.

Időpont:  2017. november 14., kedd, 9.00-16 óráig

Helyszín:  Lurdy Ház, 1. emeleti konferencia- és kiállítótér
                
(1097 Budapest, IX. ker. Könyves Kálmán körút 12-14.)

Tematika: délelőtt a gyártók és kereskedők szakmai ismeretterjesztő és termékinformációs előadásainak adunk helyet, délután a szakmai terület aktuális információival, esettanulmányokkal gazdagítjuk a programot. A szünetekben a konferenciateremmel szomszédos teremben megrendezett kiállításé lesz a főszerep.

Szervező:      
Magyar Épületgépészek Szövetése (MÉGSZ)

Tervezett program:
A végleges szakmai programról hamarosan tájékoztatjuk!
 

Az egész napos programon szakmai előadások hangzanak el, a köztük lévő szünetekben pedig a kiállítóké lesz a főszerep.

Az előadások közötti szünetekben kávéval, üdítővel látjuk vendégül a látogatókat. Az ebéd önköltségesen a Lurdy Ház éttermi szintjén oldható meg.

A rendezvényen való részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Jelentkezési határidő: november 10., péntek

Bővebb tájékoztatás:
Sőbér Lívia,  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
, 30/866-7885

Módosítás dátuma: 2017. szeptember 11. hétfő, 15:12
 
Október 26. Budapest - III. Klíma- és Légtechnikai Szakmai Nap PDF Nyomtatás E-mail

3. klíma és légtechnikai szakmai nap logo

ONLINE jelentkezés itt

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a kiállítással egybekötött szakmai napunk, mely a klíma és légtechnika területével foglalkozik.

Időpont:   2017. október 26., csütörtök, 9.00-16.00 óráig

Helyszín:   Lurdy Ház, 1. emeleti konferencia- és kiállítótér
                   (1097 Budapest, IX. ker. Könyves Kálmán körút 12-14.)

Szervező:      
Magyar Épületgépészek Szövetése (MÉGSZ)

Szakmai partner:
Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége (HKVSZ)

Tervezett program:
(Frissítve: 2017. 09. 14-én)

8.50-10.00

Köszöntő

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság aktuális feladatai
Felkért előadó: a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság képviselője / felkérés alatt

Rézcsövek a hűtő- és klímatechnikában
Pintér Róbert vezető (Európai Réz Intézet)

Speciális szárítási megoldások
Takács Márton ügyvezető (A.S. Hungária Kft.)

10.00-10.20  SZÜNET

10.20-11.40

Üzembiztonság és energiamegtakarítás a tulajdonosok és üzemeltetők részére
Hegedűs Tamás gépészmérnök, Értékesítési vezető épületgépészeti nagykereskedelmi üzletág (Wilo Kft.)      

Hővisszanyerős szellőzés
Tóth István értékesítési vezető (Zehnder Group Deutschland GmbH)                  

Ciat portfolió és az európai ECODESIGN reguláció – HVAC
Bor Zsolt (Carrier Hűtéstechnika Forgalmazó Magyarország Kft.)

11.40-12.00 SZÜNET

12.00-13.00

Energiahatékony szellőztetés
Kovács István okl. gépészmérnök, műszaki vezető (Kamleithner–Budapest Kft.)

VRF vagy folyadékhűtő? Egy jó válasz: moduláris folyadékhűtő!
Medgyesi Tamás okleveles gépészmérnök, ügyvezető (A POLAR klímák forgalmazója a Cool-Airconditional Kft.)

Nagy hatásfokú hővisszanyerős szellőzési megoldások
Czeilinger Ferenc szellőzéstechnikai szaktanácsadó (Aereco Légtechnika Kft.)

13.00-14.00 EBÉD

14.00-14.50

Okos mérési megoldások
Vántsa Attila termékmenedzser (Testo Kft.)

Legionella a klíma és légtechnikában
Szánthó Zoltán egyetemi docens (BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék)

14.50-15.00 SZÜNET

15.00-16.00

Veszprém Regionális Onkológiai Központ technológiai hűtés, és komfort klíma rendszerek tervezésének,  valamint üzemeltetésének tapasztalatai
Tuczai Attila épületgépész tervező, MMK ÉgT Veszprém megyei elnöke

Helyzetkép a hűtős-klímás képzésekről
Várkonyi Nándor főtitkár (HKVSZ)


Az egész napos programon szakmai előadások hangzanak el, a köztük lévő szünetekben pedig a kiállítóké lesz a főszerep.

Az előadások közötti szünetekben kávéval, üdítővel látjuk vendégül a látogatókat. Az ebéd önköltségesen a Lurdy Ház éttermi szintjén oldható meg.

A rendezvényen való részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Jelentkezési határidő: október 23., hétfő

Bővebb tájékoztatás:
Sőbér Lívia,  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , 30/866-7885

Módosítás dátuma: 2017. szeptember 20. szerda, 15:09
 
További cikkeink...
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 8